Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

miodownik mojej mamy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 3 Szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko
mleko 2 łyżki
masło 5 dag
cukier puder 3/4 szklanki
miód 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: miodownik mojej mamy

Rozpuszczamy mleko z miodem później masło i cukier. Na stolnicę sypiemy przesianą mąkę wraz z sodą i dodajemy jajko. Z ciepłym mlekiem zagniatamy ciasto. Wałkujemy placki ok. 4-5 i pieczemy.
Następnie przygotowujemy masę: 25 dag masła, ½ litra mleka, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej i 1 płaska łyżka mąki pszennej oraz 25 dag cukru.
Mąkę rozrabiamy z odrobiną mleka resztę gotujemy i na gotujące mleko wlewamy rozrobioną mąkę. Ciągle mieszając aż zgęstnieje. Powstałą masę studzimy. Masło ucieramy z cukrem i dodajemy po 1 łyżce powstałego budyniu ciągle mieszając. Upieczone placki przekładamy masą na wierzch wylewamy polewę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknbozka 18.01.2012 17:22
mniam
Ela20 04.02.2011 19:09
bardzo lubie miodowniki w każdej wersji :)
pioge7 08.12.2010 16:20
super
Margo1 02.10.2010 15:12
lubię miodownik i nawet ostatnio robiłam
Katarzyna/kate1980 02.10.2010 14:34
komentarz: przepis rozbiłam aby stał się bardziej czytelny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak