Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak mojej mamy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 Szklanki
margaryna 1
jajko 4
proszek do pieczenia 1/2 opakowania
cukier 1/2 szklanki
zapach do ciasta

Porada

Ilości składników są na blachę 20 x 30 cm, ale można użyć trochę większej

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak mojej mamy

Mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier dokładnie z sobą połączyć. Następnie białka ubić na sztywno dodając ½ szklanki cukru. Wyrobione ciasto podzielić na 3 części.

Do jednej z nich dodać 6 łyżeczek kakao i dokładnie połączyć. Następnie włożyć ciasto do lodówki na około 2-3 godziny. Jedną białą część ciasta wyłożyć na dno blachy na to wyłożyć jeden słoik powideł śliwkowych. Na to zetrzeć na grubej tartce jarzynowej brązową część ciasta. Na to wylać ubitą pianę z białek następnie zetrzeć na grubej tartce ostatnią białą część ciasta.

 

Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 08.11.2012 12:31
mniammmmmmm jak ja uwielbiam to ciastko, a tak dawno jadłam;)
Monika79 12.04.2012 16:10
moja mama też taki robi
Monika79 12.04.2012 16:10
moja mama też taki robi
Katarzyna/kate1980 23.11.2010 22:19
komentarz do zdjęcia: zamiast dżemu śliwkowego dodałam dżem porzeczkowy a do masy z kakao dodałam rozdrobnione orzechy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak