Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa marchwiowa z kluseczkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 40 ml
mąka 1 łyżka
marchew 30 dkg
śmietana 12% 200 ml
kolendra 1 łyżka
mrożony groszek 20 dkg
zasmażka jasna
maka do posypania stolnicy
ciasto francuskie 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa marchwiowa z kluseczkami

W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i stale mieszając dosypać mąkę i jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Marchew obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać ok. 750 ml wody, posolić, dodać marchew i gotować, aż do miękkości. W 100 ml wywaru z marchwi rozpuścić zasmażkę. Następnie wlać zasmażkę do garnka z pozostałym wywarem, dolać 160 ml śmietany, całość wymieszać. Przyprawić pieprzem i solą. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować rozmrożone ciasto francuskie. Pokroić je na paseczki o średnicy 2 cm. Delikatnie zwilżyć je wodą i posypać kolendrą. Paluszki piec w temp. 200 stopni, aż staną się złociste. Groszek gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie, następnie odcedzić. 2 łyżki pozostawić do dekoracji. Pozostały groszek zmiksować. Piure posolić i oprószyć pieprzem. Zupę marchewkową rozlać do miseczek, na wierzchu rozłożyć kluseczki, uformowane z groszkowego puree. Podawać z upieczonymi paluszkami. Udekorować groszkiem i kleksami ze śmietany.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 08.11.2012 12:31
smaczna zupka!!;)
Margo1 02.10.2010 15:19
ciekawa zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak