Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysiowy placek z ratatują

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 60 g
sól pół łyżeczki
mąka 80g
jajko 2 szt
Chili pieprz cayenne mielone Prymat pół łyżeczki
pieprz do smaku
ząbek czosnku 2 szt
oliwa 2 łyżki
cukinia 2 szt.
sól do smaku
cebula biała 1 szt
krojone pomidory 1 puszka
bakłażan 1 szt.
biała fasola 1 mała puszka perłowa
tymianek 2 łyżki (siekany)
natka pietruszki 3 łyżki siekana
ser gruyere 60 g (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysiowy placek z ratatują

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Umyć papryki, bakłażan i cukinie, oczyścić je i pokroić na kawałki nie większe niż 3 cm. Obrać cebulę i czosnek, pokroić cebulę w kostkę, czosnek posiekać. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, położyć na nim warzywa i skropić je oliwą. Piec w piekarniku 35 min., po kwadransie odwrócić je na drugą stronę. Z masła, pół łyżeczki soli, mąki, jajek, sera i pieprzu sporządzić ciasto ptysiowo- serowe. Formę do tarty nasmarować tłuszczem i wyłożyć do niej ciasto. Piec 25 min. Przygotować ratatuję. Odcedzić fasolkę i włożyć do rondla wraz z pomidorami, natką pietruszki, tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Gotować 5 min. bez przykrywki. Dodać pieczone warzywa, wymieszać. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostrożnie zdjąć z formy i położyć na talerzu. Ułożyć ratatuję na środku ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak