Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gomasio - sól sezamowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
sezam 10 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Gomasio - sól sezamowa

Sól morską prażymy na patelni, aż zacznie zmieniać barwę. Następnie przesypujemy do moździerza i trzemy na proszek. Ziarna sezamu płuczemy pod bieżącą wodą i mokre wykładamy na rozgrzaną patelni. Prażymy aż uzyskają kolor złoty nieustannie mieszając. Gdy zaczną wydzielać przyjemny zapach dodajemy proszek solny i prażymy jeszcze ok. 2min. Uważamy aby się nie przypaliły. Całość przesypujemy do moździerza i tłuczemy do momentu gdy mniej więcej połowa ziaren będzie sproszkowana a połowa pozostanie cała. Tak przygotowanym produktem z powodzeniem można zastąpić zwykłą sól. Wyśmienicie smakuje z masłem i chlebem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 25.03.2013 12:24
jeszcze nie próbowałam Gomasio, brzmi super
Magdalena1110 09.05.2012 20:10
świetne
kasienka23 11.02.2012 15:48
fajny pomysł
BernadettaP 13.11.2011 14:19
świetny przepis :)
Barbara/zuza22_85 11.10.2011 17:39
super
Beatris 17.08.2011 08:58
Zaciekawił mnie ten przepis.
Zoso 01.05.2011 10:41
ehh szkoda, że mam uczulenie na sezam ;(
Barbara40 31.01.2011 15:19
Wlasnie zrobilam,super !!! co za zapach !! Dzieki za wspanialy i prosty przepis
borgia 24.10.2010 21:24
No to teraz... bo wczoraj nie dałam rady. Użyłam gomasio do produkcji domowej nuggetsów. Wyszły super. I zrobię niedługo grissini, ale już muszę zrobić nową porcję...
pacpaw 23.10.2010 15:35
w mojej kuchni tez gomasio rządzi :o)
borgia 23.10.2010 15:29
Fantastyczna. mam nieoczyszczoną sól morską i z niej właśnie zrobiłam. W całym domu pachnie sezamowo... Może jutro uda nam się spróbować jajka, ale naprawdę zrobiłam w zupełnie innym celu. Jak wyjdzie to opisze ;). Polecam nie tylko na sam fakt, że pyszne to to, ale przede wszystkim z uwagi na wszechstronność w użyciu. Dzięki za pyszny przepis.
pacpaw 05.10.2010 09:38
i zdecydowanie zdrowsze ze względu na sezam. zwykłe jajko na miękko z gomasio lub kromka z masłem nabierają innego smaku
Joanna108
Joanna108 05.10.2010 07:54
Proste, ale w sumie ciekawe. Dzięki prażeniu zarówno soli, jak i sezamu z pewnością uzyskuje się niepowtarzalny smak i fajny aromat.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak