Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z dodatkiem pestek dyni i miodu

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 1/2 kg
drożdże świeże 1/2 kostki
otręby pszenne 1/3 szklanki
ziarna dyni 1/3 szklanki
miód 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
woda 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z dodatkiem pestek dyni i miodu

Drożdże rozmieszać w szklance wody lub mleka z dodatkiem miodu i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z ziarnami i solą, dodać wyrośnięte drożdże, wyrabiać robotem na jednolitą masę dodając resztę wody. Wyrobione ciasto pozostawić ok. 1 godziny do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość przełożyć na stolnicę podsypując mąką i zakładając brzegi (jak kopertę) uformować bochenek i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, naciąć i posypać makiem do ozdoby. Pozostawić do wyrośnięcia 30- 40 minut. przed włożeniem do pieca posmarować wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 *C przez 15 min. następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec 0k 40 minut. Po upieczeniu pozostawić chleb jeszcze 10 min. w piekarniku następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 17.03.2013 18:02
pyszny ten chleb
Ilona15 05.01.2012 13:20
Uwielbiam swojej roboty chlebek. Ten jest super
Olaa 24.09.2011 09:39
musi byc smaczny
novita23 21.04.2011 14:21
pyszny
accee 08.02.2011 23:55
Dobre
rzenia15 09.01.2011 17:36
super
agnieszka214 22.10.2010 09:13
SMACZNY
Tahitha 22.10.2010 08:36
Chleb pieczony własnoręcznie jest super!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak