Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb Góralski z żurawiną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

aktywnego zakwasu 20 dag
wody 30 ml
ziaren słonecznika 1/3 szklanki
ziaren lnu 1/3 szklanki
otrąb pszennych 1/3 szklanki
żurawiny 10 dag
masła 1 łyżeczka
soli 1 łyżeczka
mieszanka do wypieku chleba 50 Chleb polski Góralski ciemny

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb Góralski z żurawiną

Mąkę wymieszać z ziarnami, otrębami i solą, następnie dodać zakwas, wodę i masło i wyrobić ciasto o lepkiej konsystencji.Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia 2-4 godziny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 50 minut. W trakcie pieczenia po ok. 30 minutach pędzelkiem maczanym w wodzie smarować wierzch chleba (3-4 razy), skórka dzięki temu będzie błyszcząca i chrupiąca. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy na kratkę wyłożoną lnianą ścierką i pozostawić do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pajecznik 09.02.2012 15:06
super, warte wypróbwania
Ilona15 05.01.2012 13:19
Przepis wydaje się być rewelacyjny. Chętnie wypróbuję
accee 08.02.2011 23:56
Bardzo lubię!
sloneczko1 01.10.2010 23:24
Wody należy dodać 300 ml. Przepraszam za błąd.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak