Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Usteczka z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
masło 200 g
2 łyzki cukru pudru
jabłka ok. 4 nie zbyt dużych
biały ser 250 g mielony
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Usteczka z jabłkami

masła, mąki, cukru i sera zagniatamy ciasto, najlepiej dac je przynajmniej na pół godz do lódówki zeby sie lepiej wałkowalo, inaczej bedzie sie mocno kleic. A następnie wałkujemy je w identyczny sposób jak na pierogi podsypujac mąka. Podobnie też jak na pierogi wycinamy z niego koła (najlepiej sprawdza się szklanka). Jabłka obieramy i kroimy w ósemki wycinając gniazda nasienne. Układamy na połowie koła i przykrywamy drugą połową. Ciasto w przeciwieństwie do pierogów sklejamy tylko po bokach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25-30 minut do zrumienienia. W zależności od wielkości szklanki wychodzi ok. 35 - 40 ciasteczek. Mi wyszło 50. Po wyciagnieciu i ułozeniu na talerzu posypac cukrem pudrem. Jesc mozna nawet gorace jak moja córka;)

W przygotowaniach świetnie uczetnicza dzieci, ja wykrawałam kółeczka córka zawijała jabłka w usteczka, jak widac na zdjeciu swietnie jej to wychodzilo:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 25.10.2011 14:45
Od dawna przymierzam się do ich zrobienia. Teraz, kiedy sezon jabłkowy w pełni, czas najwyższy zabrać się do roboty :)
iwona332 12.03.2011 11:29
super
eli_555 22.02.2011 23:45
pyszne ciasteczka
jolajka 09.10.2010 20:48
wyglądają smakowicie a ze teraz sezon na jabłka zabieram się do pracy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak