Przepis i sposób przygotowania na: Chińska wariacja jarzynowa
1 cukinia długości ok. 15 cm,
1 duża czerwona papryka,
15 dag zielonej fasolki szparagowej mrożonej,
30 dag malutkich pieczarek,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1 łyżka sosu sojowego,
2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka pasty z ostrej papryki,
200 ml bulionu drobiowego (zimnego),
sól.
Jarzyny i grzyby dokładnie oczyścić. Fasolkę tylko rozmrozić. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kosteczkę o boku mniej więcej 2 cm. Pieczarki pokroić na ćwiartki, większe na szóstki, a jeszcze większe na ósemki. Dlatego najmniej pracy jest przy malutkich - wielgachnych w ogóle nie biorę pod uwagę. Cukinię pokroić na 5 cm kawałki, po czym na plastry (wzdłuż) grubości ok. 7 mm, a te w grube słupki.Czosnek wycisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchew i smażyć koło minutki, cały czas mieszając. Dodać czosnek i resztę misternie pokrojonych jarzynek, razem z fasolką koniecznie rozmrożoną, ale bez cukinii. Smażyć około 3 minut cały czas mieszając. Dodać cukinię i smażyć jeszcze ze 2 minuty. Jarzynki powinny pozostać jędrne.
Mąkę wymieszać z bulionem, olejem sezamowym i sosem sojowym i pastą chili, wlać do jarzynek i mieszać, aż sos zgęstnieje.Doprawić ewentualnie solą.
Podawać z ryżem. Wyśmienicie smakuje z rybą, którą po rozmrożeniu przyprawiam solą i pieprzem cytrynowym, kroję w kwadraciki wielkości 3 cm, obsypuję mąką i smażę krótko na oleju. Ryby nie mieszam z jarzynkami.