Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chińska wariacja jarzynowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Chińska wariacja jarzynowa

1 długa, ale cienka marchewka,
1 cukinia długości ok. 15 cm,
1 duża czerwona papryka,
15 dag zielonej fasolki szparagowej mrożonej,
30 dag malutkich pieczarek,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1 łyżka sosu sojowego,
2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka pasty z ostrej papryki,
200 ml bulionu drobiowego (zimnego),
sól.

Jarzyny i grzyby dokładnie oczyścić. Fasolkę tylko rozmrozić. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kosteczkę o boku mniej więcej 2 cm. Pieczarki pokroić na ćwiartki, większe na szóstki, a jeszcze większe na ósemki. Dlatego najmniej pracy jest przy malutkich - wielgachnych w ogóle nie biorę pod uwagę. Cukinię pokroić na 5 cm kawałki, po czym na plastry (wzdłuż) grubości ok. 7 mm, a te w grube słupki.Czosnek wycisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchew i smażyć koło minutki, cały czas mieszając. Dodać czosnek i resztę misternie pokrojonych jarzynek, razem z fasolką koniecznie rozmrożoną, ale bez cukinii. Smażyć około 3 minut cały czas mieszając. Dodać cukinię i smażyć jeszcze ze 2 minuty. Jarzynki powinny pozostać jędrne.
Mąkę wymieszać z bulionem, olejem sezamowym i sosem sojowym i pastą chili, wlać do jarzynek i mieszać, aż sos zgęstnieje.Doprawić ewentualnie solą.

Podawać z ryżem. Wyśmienicie smakuje z rybą, którą po rozmrożeniu przyprawiam solą i pieprzem cytrynowym, kroję w kwadraciki wielkości 3 cm, obsypuję mąką i smażę krótko na oleju. Ryby nie mieszam z jarzynkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 09.11.2013 12:52
dużo warzyw i kolorowo czyli tak jak lubię :)
Andysz 22.04.2012 19:19
fajny;)
kochanyptysiu 13.06.2011 17:26
mniam
Karolcia12 05.06.2011 10:38
bardzo ciekawy przepis
Izabela/bella81 28.02.2011 10:55
kolorowa potrawa :)
Joanna108
Joanna108 15.02.2011 20:07
Aż ślinka leci !!!
wolochski 22.01.2011 17:40
super
bami 09.01.2011 13:13
To jest to, co lubię bardzo. Zdecydowanie :)
Ewelina43
Ewelina43 21.11.2010 15:37
ciekawe
Kryska73 24.10.2010 07:36
ciekawe i dekoracyjne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak