Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki

składniki:
9 małych bułeczek


10 g świeżych drożdży
35 g rodzynek
25 g melasy
15 g masła
150 ml mleka
140 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
1/2 łyżeczki soli
cynamon

przygotowanie:

Masło rozpuścic w garnuszku, podgrzać z mlekiem, melasą, solą i cynamonem.
Ostudzić do temperatury pokojowej.

Rozkruszyć drożdże do miseczki i połączyć z płynem. Dodać rodzynki i stopniowo wsypując mąkę, zagnieść ciasto (mąka żytnia może powodować, że ciasto będzie klejące).
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (w ciepłe miejsce) na 30-60 minut.

Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki.
Wierzch bułeczek posmarować oliwą, oprószyć mąką i odstawić do wyrastania na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 225 st C. wstawić bułeczki i piec je ok. 10-12 minut.Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak