Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lemieszka - dawna potrawa z lubelszczyzny

5.0
(56)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kilograma
mąka pszenna 6-8 łyżek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lemieszka - dawna potrawa z lubelszczyzny

Ziemniaki ugotować, osolić, zlać nadmiar wody do oddzielnego naczynia. Woda powinna zajmować 2/3 ziemniaków. Do ziemniaków wsypać mąkę, wymieszać, przykryć, ale na krótko 2-3 minuty. Dokładnie stłuc wraz z wodą najlepiej postawione na wolnym ogniu aż będą bardzo kleiste. Jeśli będą za suche ponownie dolać wody z gotowanych ziemniaków. Podawać kładąc na talerzu kopczyk i łyżką robimy w tym dołek taki do samego dna - wielkości jabłka. Do dołka wlewamy sos przygotowany z podsmażonej cebulki ze skwarkami i śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lubelanka 16.02.2023 22:03
Moja babcia robiła to danie. U nas nazywane "kulasza" - super wspomnienia mam z dzieciństwa:)
maciek7 25.01.2012 19:08
u mnie w domu tez to si? robi?o
ZEWA 05.07.2011 21:31
moja mama robiła ze skwarkami, bardzo lubię, my to nazywamy prażuchą. Chciałam w domu zrobić, ale nie pamiętałam jak to się robi. Dzięki, przepis już zapisałam.
Jolanta_P-S 27.04.2011 18:38
nigdy tego dania nie widziałam ani o nim nie słyszałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak