Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szkl
cukier 5 łyżek
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
śmietana 18-procentowa 1 szklanka
drożdże 5 dkg
margaryna lub masło 7 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe

śmietanę wymieszać z cukrem i drożdżami, wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Nie czekam aż wyrośnie tak jak z innymi ciastami drożdżowymi. Robię od razu, dopiero gotowe zostawiam do podrośnięcia.
Nadziewać można dowolnie: marmoladą, serem, czy mięsem... a nawet kapustą
dodam tak od siebie, że z tego ciasta robię paszteciki na święta... i również małe obwarzanki gotowane w oleju, do ciasta na obwarzanki należy dodać łyżkę spirytusu...
:-) i jeszcze jeden sekret... smaruję jajkiem dwa razy.. raz przed włożeniem do piekarnika, a drugi 5 min przed wyjęciem...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 02.07.2012 11:39
fajne rogaliczki
mariel78 09.05.2012 20:39
pyszne
ziutula
ziutula 18.06.2011 20:36
właśnie robię dzisiaj z Twojego przepisu ciasto, ale zrobię kształt strucli z dżemem...
ZEWA 18.12.2010 13:16
ja zawsze smarowałam rogaliki lub paszteciki tylko raz, Twoje wyglądają pięknie
ewelina/bunia 14.11.2010 13:02
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak