Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowo paprykowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości z karkówki 600 g
pieczarki 400 g
marchewka 1 szt duża
ziemniaki 500 g
serek topiony śmietankowy 2 szt
sól, pieprz do smaku
delikat w płynie
kostka rosołowa 1 szt
natka pietruszki 1 pęczek
liść selera 2-3 szt
woda 3 l
koperek do posypania
papryka czerwona 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowo paprykowa

Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować wywar mięsny na małym ogniu zdejmując powstałe burzyny.
Po zagotowaniu wywar posolić.
Paprykę, pieczarki, ziemniaki i zieleninę pokroić: natkę i seler posiekać, koperek posiekać osobno.
Pieczarki pokroić w półplasterki, ziemniaki, marchew i paprykę pokroić w kostkę.
Gdy mięso na kościach jest prawie miękkie wrzucić zielone warzywa, po około 5 minutach dodać pieczarki, paprykę, marchew i ziemniaki ( ziemniaki dodałam razem, gdyż mam taki gatunek, że długo się gotują ).
Gotować warzywa do miękkości, dodać pozostałe przyprawy do smaku i kostkę rosołową.
Na koniec do niewielkiego naczynia wlać z 200 ml wywaru z zupy i rozmieszać w nim serki.
Jeśli zupa jest zbyt rzadka możemy zagęścić odrobiną mąki.
Po nalaniu zupy na talerz posypać świeżym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 02.05.2012 19:43
Ciekawe połączenie smaków, chętnie wypróbuję ten przepis.
cukiereczek 10.03.2012 07:53
fajna
Justyna223 30.06.2011 09:03
fajna ta zupka
wedith1 28.10.2010 22:33
ŚWIETNA ZUPKA!!!!!!!
matii6 12.10.2010 12:22
smaczna i zdrowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak