Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka szpinakowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka szpinakowe

35 dag mączystych ziemniaków,
45 dag świeżego szpinaku,
15 dag mąki + do podsypania,
1 jajko,
odrobina startej gałki muszkatołowej,
sól.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę do miski.
W momencie gdy ziemniaki się gotują, przebrać szpinak, usunąć łodyżki i dokładnie umyć. Włożyć do rondla i poddusić pod przykryciem na średnim ogniu. Dusić około 3 minut - liście powinny zwiędnąć. Przełożyć na sitko i odstawić do przestygnięcia. Wtedy dokładnie wycisnąć za pomocą łyżki, drobno posiekać i dołożyć do ziemniaków.
Do miski z ziemniakami i szpinakiem dodać jajko, startą gałkę muszkatołową i przesianą mąkę. Całość zagnieść na miękkie ciasto. Gdyby było za miękkie - dodać trochę mąki. Gotowe przełożyć na oprószony obficie mąką blat, podzielić je na porcje - aby sobie ułatwić zabawę - i z każdej części uformować wałek średnicy około 1 cm. Pokroić po lekkim skosie na 2,5 cm mniej więcej kawałki.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzącą wrzucać partiami gotowe kluski i gotować około 3-4 minut, po czym wyjąć łyżką cedzakową na sito, opłukać i dokładnie osączyć. Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 07.10.2013 21:13
Dobry pomysł na kopytka
ao_12 20.02.2013 07:18
fajne takie zielone, alternatywa dla tych zykłych
Ela15 11.11.2011 16:07
ciekawe
Marybeth
Marybeth 12.09.2011 15:59
Pycha!
stokrotka 03.09.2011 22:25
fajne
bami 09.01.2011 13:11
A to ciekawe! Bardzo lubię kopytka, ale takich jeszcze nie próbowałam, chyba wielki czas to zrobić :)
Joanna108
Joanna108 12.12.2010 09:24
Świetny pomysł i zwykłe kopytka przemieniają się w ślicznie wyglądające danie !
Islanzadi 29.11.2010 00:47
Ciekawa alternatywa dla zwykłych kopytek :)
Mysiunia 16.11.2010 07:43
wyglądaja wspaniale i pewnie tez tak samkują:)
Kryska73 20.10.2010 13:49
takie też mogą być!
hastalavista 04.10.2010 01:04
świetny pomysł na urozmaicenie tradycyjnych kopytek- muszę spróbować :)
Koper 03.10.2010 10:22
Robię bardzo podobne, ale po prostu dodaję do ziemniaków posiekany świeży szpinak, muszę spróbować z tą \"wstępną obróbką szpinaku\" :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak