Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina po kantońsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina po kantońsku

2 grube kotlety wieprzowe bez kości (grubości ok. 2,5 cm),
4 plastry ananasa z puszki (sok zachować),
1 duża zielona papryka,
1 duża marchewka,
3-4 łodygi selera naciowego,
1 pęczek zielonej cebulki razem ze szczypiorem,
olej,
sól, pieprz.

Sos:
sok z ananasa (zawartość puszki uzupełniona wodą do 350 ml),
3 łyżki octu winnego z białego wina,
2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
1 kostka bulionu warzywnego,
1 łyżka brązowego cukru,
sól, pieprz,
2 łyżki mąki kukurydzianej.

Do soku z wodą dodać ocet, sos sojowy, pokruszoną kostkę warzywną, cukier, sól i pieprz. Dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać trzepaczką.
Plastry ananasa pokroić na 8 części. Paprykę oczyścić usuwając nasiona i powięzi, po czym pokroić w paski. Marchewkę obrać, pokroić na kawałki długości ok. 5-6 cm, pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, które z kolei pokroić w słupki. Cebulki umyć - jeśli są duże to główki pokroić w piórka, jeśli są małe to razem ze szczypiorem pokroić na kawałki 2,5 cm. Selera oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą.
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie paseczki. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej (ok. 2 łyżek) i wrzucić mięso. Smażyć na sporym ogniu, aż nabierze rumieńców - nie zapominając o mieszaniu. Dodać warzywa i smażyć ok. 3-5 minut, aż zmiękną. Oczywiście cały czas mieszając. Wymieszać jeszcze raz sok i zalać mięso z warzywami. Dodać ananasa i doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje.
Danie podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 20.01.2013 12:06
Fajny pomysł wart wypróbowania.
Magda60 17.05.2011 18:16
niezle
Agnieszka/picola 18.04.2011 21:55
podoba mi się
Tomek13 03.04.2011 22:59
super
Tomek13 03.04.2011 22:59
super
Izabela/bella81 25.03.2011 07:49
ładnie wygląda
ilka_86 02.03.2011 18:19
pysznie wygląda:)
misiek123 26.02.2011 11:31
wyśmienite :)
romanrafal
romanrafal 21.12.2010 18:38
oooo to musi być dobre
PaniMISIOWA 16.12.2010 18:02
ciekawy...
Kryska73 19.10.2010 17:18
wspaniałe danie!
Mysiunia 04.10.2010 14:01
świetny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak