Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bardzo czekoladowe ciasto z polewą czekoladową.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklnka cukru
1 szklanka wody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
4 łyżki kakao
80 gramów margaryny
3 łyżki kakao
2 łyżki gorącej wody
2 łyżki mleka
5 łyżek cukru
mieszanka studencka do ozdoby
olej 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Bardzo czekoladowe ciasto z polewą czekoladową.

1. CIASTO: Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem, sodą i 4 łyżkami kakao. Dodać olej i wodę. Wymieszać plastikową łopatką. Wstawić do piekarnika (200 stopni) na około 30 minut (patyk powinien być suchy).
2. POLEWA: Margarynę rozpuścić. Jak się zagotuje, dodać cukier. Wymieszać. Dodać kakao, mleko i wodę. Wymieszać.
3. Ciasto polać gorącą polewą i ozdobić mieszanką studencką

*Zainspirowana przepisem znalezionym na stronie: http://rogalik.blox.pl/2009/10/Proste-ciasto-z-Bosni.html . Przepis został jednak przeze mnie zmodyfikowany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 25.01.2012 20:24
pycha
lukoszek88 18.11.2010 23:35
szybko i pysznie
Faustyna 02.10.2010 11:12
Zapomniałam dodać, że po wymieszaniu ciasta należy wylać je na wysmarowaną margaryną i posypaną tartą bułką małą formę. Wymieszały się również składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, proszek, soda, 4 łyżki kakao, olej, woda, POLEWA:5 łyżek cukru, dwie łyżki mleka, 2 łyżki wody, 3 łyżki kakao, 80 gramów margaryny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak