Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jabłkowa z cynamonowymi grzankami :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Goździki całe Prymat 2 szt.
cukier 3 łyżki
woda 400 ml
jabłko 2 szt.
mus jabłkowy 250 ml (nie słodzony)
olej słonecznikowy 5 łyżek
mleczko kokosowe 100 ml
Cynamon mielony Prymat
bułka pszenna 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jabłkowa z cynamonowymi grzankami :

Bardzo często robię ta zupę w okresie letnim i podaję zimną .W ciągu roku też ale wtedy letnią . Można ją podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym , makaronem naleśnikowym , lub ślimaczkami z naleśników.
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne , pokroić na kawałki, zalać wodą , dodać cukier, goździki , skórkę cytrynową, szafran . Gotować 20 minut. Przetrzeć przez sito. Do garnka włożyć mus jabłkowy . Wlać mleczko kokosowe lub śmietankę .Zamieszać i już nie gotować . Jeśli trzeba dosłodzić .
W czasie kiedy gotuje się zupa pokroić bułki w plasterki .Posmarować je pędzelkiem z obu stron syropem klonowym lub miodem i posypać ( najlepiej przez małe siteczko cynamonem ). Pokroić plastry bulki w kostkę . Na dużej patelni rozgrzać olej i wsypać kostki bułki. Mieszając zrobić rumiane grzanki .

Zupę podawać lekko przestudzoną z grzankami osobno .Wkłada się je ja talerz ( lub do miseczki ) sukcesywnie w trakcie jedzenia bo inaczej namokną i zrobią się nieapetyczne.

Można robić zupę z samego musu ale i tak trzeba wcześniej przegotować wodę z przyprawami – a tak wydaje mi się ,że lepiej smakuje .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 13.09.2012 14:15
doskonała na gorące dni
FAFIK 26.07.2011 20:38
A to ciekawe...
eli_555 14.05.2011 23:14
pyszna
kochanyptysiu 27.04.2011 14:53
bardzo fajna
Marzena40 05.04.2011 11:46
domyslam sie że to coś wspaniałego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak