Przepis i sposób przygotowania na: Ryż curry z kurczakiem
3 ząbki czosnku,
1 nieduża cukinia,
2 czerwone cebule,
20 dag małych pieczarek,
5 czarnych oliwek bez pestek,
5 zielonych oliwek bez pestek,
2 duże filety z kurczaka,
6 łyżek oleju,
1 łyżka masła,
200 ml gorącego bulionu drobiowego,
1 łyżeczka curry.
sól, pieprz.
Opłukać ryż. Obrać czosnek i cebule, umyć cukinię, oczyścić pieczarki.
Cebulę pokroić na plasterki grubości ok. 5 mm, cukinię przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić na 1,5 cm kawałki. Pieczarki przekroić na pół, większe na ćwiartki.
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić do niego ryż i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez chwilkę i zalać gorącym bulionem. Przykryć i trzymać na minimalnym ogniu przez 10 minut.
W tym czasie podsmażyć na patelni na rozgrzanym maśle pieczarki - powinny się ślicznie zrumienić. Dodać razem z cebulą i cukinią do ryżu. Dorzucić oliwki, dodać curry i pieprz. Wymieszać, przykryć i znów zostawić na minimalnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni po pieczarkach. Doprawić solą i pieprzem. Dodać do reszty, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości ryżu, czyli znów ok. 10 minut. W razie potrzeby dolać kilka łyżek wody.
Proszę się nie obawiać - ryż nie rozpaćka się wcale. Minimalny ogień spowoduje, że ryż pochłaniał będzie płyn bardzo wolno i bardzo wolno będzie dochodził do siebie.