Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto \"rafaelo\"

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 szt
mąka pszenna 2 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki
proszek do pieczenia łyżka
budyń śmietankowy 2 szt
mleko 0,5 litra
cukier do smaku
margaryna 1 kostka
wiórki kokosowe 3/4 szklanki
sok z cytryny 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto \"rafaelo\"

Parzymy jajka i oddzielamy białka od żółtek. W głębokim misce ubijamy z białek sztywną pianę. W drugim naczyniu ucieramy na gładką masę żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. Dodajemy do białek i łączymy z przesianą mąką pszenną delikatnie mieszając by masa pozostała \"puszysta\".
Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawiamy do piekarnika. pieczemy w średniej temp. przez 30 - 40 min aż się ze złoci.

Z pozostałych składników (budyni, mleka, cukru i margaryny) przygotowujemy krem wg przepisu na krem Rafaelo w mojej księdze przepisów.

Ostudzony biszkopt przecinamy w poprzek na 3. Część środkową wypełniamy konfiturą. Pozostałe \"piętra\" ciasta jak i brzegi smarujemy kremem.
Do dekoracji świetnie nadadzą się sezonowe bądź mrożone owoce oraz uprażone na maśle z cukrem wiórki kokosowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak