Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z zieniaków i jajek

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków 1 kg
jajek 5-6
oliwa
mąki 2 łyżki
koperek
natka pietruszki
bulion warzywny 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z zieniaków i jajek

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Natkę pietruszki i koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Do bulionu warzywnego wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Wykładamy połowę ziemniaków. Następnie układamy warstwę jajek. Przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Zalewamy bulionem. Pieczemy ok 30 min w piekarniku w 200 st C. Podajemy jako samodzielne danie lub do mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak