Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z tuńczyka z cukiniowa gremolatą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skórka z cytryny
koperek
czosnek ząbek
oliwa 1/3 szkl
cukier łyzeczka
sól
pieprz świeżo zmielony
cukinia 1
papryczka chili 1/2
sok z cytryny łyzeczka
oliwa 1-2 łyzki
tuńczyk 4 (steki)

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z tuńczyka z cukiniowa gremolatą

Robimy marynate: łączymy sok z cytryny, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, oliwy z oliwek, posiekanego koperku, czosnku, cukru, soli i świeżo zmielony pieprzu. Do marynaty włożyć steki tuńczyka, zostawic je na min godzine w lodówce.
Zrobic gremolatę: Wymieszać posiekaną bardzo drobno małą cukinię (lub 1/2 duzej), natkę pietruszki, skórkę z cytryny, sok z łyzeczki cytryny, 2 ząbki czosnku i 1/2 papryczki chilli, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą z oliwek 1-2 łyzki. Wymieszać. Odstawić.
Rozgrzewamy patelnie grillowa z oliwa i układamy na niej ryby i pieczemy z obu stron od 3 do 5 minut w zaleznosci od pożądanego stopnia upieczenia.
Na osobnej patelni smażymy plastry cukini. Na talerzu ulozyc cukinie, na to tuńczyka a z wierzchu gremolatę cukiniowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 26.06.2013 07:57
pyszna mniam mniam
Sarenka 06.11.2011 08:05
Wygląda pysznie, jak kwiatek.
caroline1983 07.05.2011 09:05
Uwielbiam ryby a ta wyglada bardzo smakowicie
eli_555 09.02.2011 22:08
Pyszna rybka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak