Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort makowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: tort makowy

Ciasto makowe:
3 szklanki maku
2 ¼ szklanki cukru
12 jajek
70 g startych biszkoptów
50 g czekolady
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
1 ½ szklanki cukru
500 g masła
20 g czekolady
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki kakao
Papier do pieczenia

Ciasto makowe: mak sparzyć i zemleć. 6 białek ubić na sztywno. Dodawać po jednym z sześciu żółtek i łyżce cukru. Ubijać na parze. Czekoladę zetrzeć na tarce. Do pulchnej masy dodać połowę wszystkich składników, lekko wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Z pozostałych składników upiec w ten sam sposób, drugie ciasto.
Masa czekoladowa: cukier zalać ¼ szklanki wody. Ugotować syrop. Dodać startą czekoladę i kakao. Jaja i żółtka ubić. Zalać wrzącym syropem. Masło utrzeć. Dodawać po łyżce zimnej masy.
Tort makowy: ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Płaty ciasta przełożyć masą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 27.04.2011 20:10
brzmi smacznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak