Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone kuleczki mięsne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone kuleczki mięsne

1 kg cielęciny
Duża cebula
Łyżka jogurtu
Łyżeczka oregano
Łyżeczka mięty
½ łyżeczki soli
Łyżka soku z cytryny

Mięso i cebulę drobno siekamy, mieszamy z resztą składników i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie wyrabiamy rękoma małe kuliste kotleciki, które nadziewamy na szpadki i pieczemy na rożnie lub w piekarniku. Zamiast oregano możemy dodać do masy mięsnej czosnek lub posiekaną zieleninę, ewentualnie mięso przed zmieleniem marynujemy ok. 2 godziny w zalewie winnej ( 1/8 l czerwonego wina, 2 łyżki octu, sól, pieprz liść laurowy, żabek czosnku, przyprawy aromatyczne).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 27.10.2011 16:52
w zasadzie można chyba wypróbować z dowolnym rodzajem mięsa
tomek18 18.08.2011 09:43
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak