Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania po włosku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 gram
makaron lazania 1 opakowanie
koncentrat pomidorowy 6 łyżek
bazylia do smaku
pomidory krojone z puszki 1 opakowanie
sól, pieprz do smaku
ser żółty 30 dag
czosnek 1 ząbek
cebula 1 szt
marchew 1 szt
sos beszamelowy
oliwa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania po włosku

Na patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy posiekany czosnek i cebule i kilka minut podsmażamy, potem dodajemy pomidory z puszki i koncentrat i marchewkę pokrojoną w kostkę i dusimy a potem dodajemy mięso mielone i dusimy razem, dodając sól i pieprz oraz bazylię. Przyrządzamy sos beszamelowy z 2 łyżek masła, 1/2 litra mleka, soli i pieprzu oraz mąki. Potem do naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu beszamelowego i układamy na przemian makaron lasagne i sos pomidorowy, na wierzch posypujemy serem żółtym, sosem i beszamelem, pieczemy w piekarniku 180 stopni około 1 godziny. Można posypać tez parmezanem dodawanym przez Włochów do większości makaronów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 26.06.2012 12:04
super
Mysiunia 06.01.2011 13:29
swietny przepis!
IlonaAlbertos 25.12.2010 20:43
Wygląda apetycznie, aż chce się zjeść :)
Kate131 01.10.2010 07:02
pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak