Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gotowany sernik

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: gotowany sernik

Biszkopt:
3 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 niepełna szklanka cukru pudru
¾ szklanki mleka
1200 g białego, półtłustego sera
200 g masła
4 żółtka
2 opakowania budyniu śmietankowego
Aromat waniliowy
Dodatkowo:
Tłuszcz do smarowania blaszki
Papier do pieczenia

Biszkopt: składniki podzielić na 3 części. Z białek ubić sztywną pianę. Ubijając dodawać kolejno cukier, po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem oraz ocet. Delikatnie połączyć. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec 25-30 minut w temp 180 stopni. Z pozostałych składników upiec w ten sam sposób pozostałe dwa biszkopty.
Masa serowa: ser dwukrotnie zemleć. Dodać masło, cukier, żółtka, aromat, mleko rozrobione z budyniem. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje.
Sernik gotowany: biszkopty przełożyć ciepłą masą serową. Udekorować wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak