Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort kawowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: tort kawowy

Ciasto: 1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 jajek
2 łyżki proszku do pieczenia
Masa serowa: 1 niepełna szklanka cukru
750 g serka mascerpone
500 g śmietany 30 %
100 ml wody
4 żółtka
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki żelatyny
Likier migdałowy
Dodatkowo: kawa z likierem do nasączenia
Papier do pieczenia

Ciasto: białka ubić, dodać cukier żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa: żółtka ubić z cukrem. Dodać serek wymieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. W rondlu zmieszać wodę z kawą. Dodać żelatynę, podgrzać. Odstawić wlać likier. Śmietanę ubić wymieszać z masą.
Tort kawowy: ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe części. Płaty nasączyć kawą i przełożyć masą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 06.09.2013 22:33
Te torty są przepyszne
Betka 29.11.2012 10:17
ależ jest piękny!!;)
krystyna24 07.10.2011 16:38
wyglada super
Karolcia12 28.05.2011 15:08
rewelacyjnie wygląda
Iwona51
Iwona51 08.05.2011 17:26
piękny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak