Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa fasolowa staropolska

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: zupa fasolowa staropolska

500 g wywaru z kości
50 g włoszczyzny
50 g marchewki
80 g suchej fasoli
1 cebula
6 ziemniaków
20 g wędzonego boczku
Sól
Pieprz
Majeranek

Dnia poprzedzającego gotowanie zupy, namoczyć fasolę w przegotowanej wodzie. Włoszczyznę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Fasolę wraz z wodą w której się moczyła dodać do wywary, do wywaru dodać także część boczku, marchew i włoszczyznę- posolić i gotować. Cebulę obrać i pokroić na talarki dusić ja na pozostałej części boczku. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, dodać do zupy wraz z przyprawami i cebulą przysmażoną. Gdy ziemniaki zrobią się miękkie zupę przyprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak