Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

francuski omlet

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: francuski omlet

6 jajek
1 łyżka masła roślinnego
1 łyżka mleka
Mała szczypta soli i pieprzu

Jajka wbić do mąki, dodać sól, pieprz, mleko i energicznie ubijać widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Gdy przestanie skwierczeć, wlać jajka i smażyć, nie mieszając, a tylko podważając brzegi omletu nożem, by masa spływała pod spód. Kiedy zostanie już tylko cienka, nieścięta warstewka na powierzchni, ułożyć na środku nadzienie, zwinąć przeciwległe brzegi do środka , przykryć i utrzymywać na bardzo małym ogniu przez ok. 5 minut. Podawać gorące. Farsz do omletów może być różny to zależy od waszej fantazji; szpinak, duszone na maśle jarzyny, grzyby czy też słodki farsz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aacaac 30.06.2011 10:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak