Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z mielonego mięsa w cieście franucskim

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiegp
bułka czerstwa
mleko 200ml
cebula 2
czosnek 2 ząbki
mięso mielone wp-woł 1 kg
jajko 2
Musztarda francuska Prymat łyzka
olej 2 łyzki
pietruszka zielona łyzka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z mielonego mięsa w cieście franucskim

Bułkę namoczyc w mleku. Cebule i czosnek posiekac, zeszklić na oleju. Bułke odcisnąć wymieszac z miesem, cebulą, czosnkiem i 1 jajkiem, musztarda, natka, przyprawic sola i peiprzem do smaku. Wymeiszac na gładka masę.
Piekarnik rozgrzac do 220st (z termoobiegiem do 200). Caisto rozłozyc, odkroic kawałek wielkosci keksówki, reszt aciasta wylożyć nasmaorowana keksowke, aby ciasto lekko wystawało poza boki formy. nakłuc widelcem. rozłozyc w srodku mase miesna i przkryc pozostałym kawałkiem ciasta. Bialko oddzielic od zółtka i osobno roztrzepać. Białkiem posmarowac wierzch i brzegi ciasta. Brzegi zagiac do srodka i lekko docisnac. Z pozostałego ciasta jezeli nam zostało mozna wyciac ozdobne np liscie i je ulozyc na wierzchu. Ciasto posmarowac żółtkiem. Włozyc do piekarnika po 15 minuach gdy sie zrumieni zmniejszyc temp. do 200st. Pasztet przykryc folia aluminiowa i piec ok 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 12.06.2013 09:00
świetnie wyszedł
elzbietar64 03.05.2012 22:12
pomysłowe
agnieszka214 09.10.2011 15:37
pyszne
ZEWA 26.12.2010 21:51
musi być bardzo smaczny taki pasztet
eli_555 23.11.2010 19:42
Muszę wypróbować,bo pysznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak