Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drozdżowe z budyniem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dkg
mleko(do ciasta) 1 szklanka
olej 2 lyzki
cukier 3 lyzki
cukier waniliowy 1
mąka pszenna 3 szklanki
jajko 2
sól 1/2 lyzeczki
budynie śmietankowe 4
mleko 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drozdżowe z budyniem

W misce tupperware zasypac drożdze cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Wbic jajka, dodać cukier waniliowy, sól i wymieszać. Wlac ciepłe mleko z olejem oraz wsypac mąkę. Ciasto wymieszać łopatka tupperware. Lekko posypac maką i zamknąc miskę. Paroma kulistymi ruchami miski wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej wody lub na grzejnik. Gdy pokrywa się otworzy ponownie zamknąć. Po 2 otwarciu ciasto jest gotowe. Przygotować budynie. Wyłożyć na brytfankę i wylać na ciasto budynie. Piec w 180 st jak ciasto drożdżowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 11.09.2012 21:18
mniam
ewelina/bunia 24.03.2011 20:12
smaczne
iknkirke 21.11.2010 09:46
ładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak