Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa Miso

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
sól
pieprz
filet z kurczaka 500 g
sezam czarny
Sezam biały
Wodorosty 1 garść
por 1 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
Pasta MIso 3 łyżki
Kostka rybna 1 szt
kiełki
Makaron instant 1 na osobę
jajko 1/2 na osobę

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa Miso

Kupujemy filet z kurczaka i cebulkę, taką średnią. Wrzucamy to na patelnie i smarzymy. Oczywiście na początek cebulka, potem kurczak.

W tym czasie jak już cebulka będzie się smażyła wrzucamy do garnka garść wodorostów. Ktoś powie „Ale skąd ja wezmę wodorosty!?” – „Są w kuchniach świata.” Ja odpowiem. Poleecam kupić większą pakę bo wychodzi taniej. Wodorosty strasznie urosną aż x 10! Więc wystarczy garść.Niech to się moczy.

Kroimy pora, marchewkę i troszeczkę pietruszki. Zerkamy na cebulkę i mięsko czy się ladnie smarzy. Oczywiście możemy popieprzyć i posolić. Odsączamy wodorosty i wrzucamy do garnka zalewamy mineralną wodą albo z Brity i grzejemy. Wrzucamy marchewkę, pora i pietruchę. Dodajemy kostkę bulionową. Ja dodaje proszek w saszetce, Japoński bulion rybny z Kuchni Świata ale może być bulion warzywny i będzie super. Niech się gotuje.

W tym czasie wyciągamy i myjemy kiełki zestawiamy podsmażone mięsko i przygotowujemy jajeczko do gotowania. Pół jajka na osobę do talerza. Gotujemy jajko.

Zupka jak się już zacznie gotować to dodajemy do środka mięsko i cebulkę. Trzymamy na ogniu jeszcze z 10 minut sprawdzamy czy marchewka jet mięciutka. Jak tak to zdejmujemy z ognia i czekamy kilka chwil. Wyjmujemy z szafki sitko i paste miso.

Nabieramy 2-3 łyżi pasty miso i rozcieramy przez sitko. Ile ma być zupy? Cały gar! Jak duży gar to więcej pasty. Dobra mieszamy wszystko.

Teraz gotujemy wodę na makaron. Duzo roboty przy tym ale opłaci się (*__*) Kupujemy wcześniej makaron ryzowy albo zwykły instant chiński. Co to znaczy. Makaron musi byś taki tylko do zalewania wrzątkiem jak jest w zupkach chińskich. kostka makaronu na osobę. W tym przypadku na zdjęciu mam makaron ryżowy. Czyli ryż i woda. Lubie go bo ma dziwny zapach.

Zalewamy go wrzatkiem i wg. instrukcji czekamy z 4 minuty. Odsączamy i wkładamy do miski. Zalewamy zupą! Mniam. Dodajemy poł jajka ugotowanego. na górę kładziemy kiełki i już. Na zdjęciu jest łyżka ale jadłem pałeczkami. Smacznego!! (^__^)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna141
Anna141 18.07.2011 11:18
ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak