Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry z dynią i krewetkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 łyżka namoczonej w wodzie suszonej trawy cytrynowej (lub świeża łodyżka trawy cytrynowej) 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Curry z dynią i krewetkami

Składniki:

10 krewetek
ok. 200g upieczonej dyni
2 łyżki oleju
przyprawy:

1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżka namoczonej w wodzie suszonej trawy cytrynowej (lub świeża łodyżka trawy cytrynowej)
1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżka sosu rybnego
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
1 cebulka
200 ml mleka kokosowego
szczypiorek
Na olej wrzucić trawę cytrynową, podsmażyć minutę, a następnie wyjąć suche kawałki (jeśli używamy świeżej trawy cytrynowej, możemy dodać ją później, razem z imbirem). Dodać przyprawy: kmin, kardamon i chilli. Chwilę razem smażyć, dodać imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulkę. Smażyć wszystko ok. 2 minuty. Dodać sos rybny i obrane z pancerzyków krewetki oraz pokrojoną w kostkę dynię. Doprawić je solą i pieprzem. Wlać mleko kokosowe i gotować ok. 3-4 min., aż lekko zgęstnieje. Posypać szczypiorkiem. Podawać z białym ryżem i kawałkiem cytryny lub limonki, którym można dodatkowo skropić danie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania86 08.05.2010 22:49
poleca

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak