Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polewka chlebowa Buleńki :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sól,½ szklanki słodkiej śmietanki,4 żółtka,8 plastrów białego sera
½ pęczka usiekanego szczypiorku
bulion warzywny 2 kostki
chleb pszenny 6-8 kromek (może być czerstwy(
cebula 3 szt.
czosnek 1 ząbek (roztarty)
masło 1 łyżka
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Polewka chlebowa Buleńki :

Gwoli wyjaśnienia : Buleńka to moja Prababcia ( nazywana tak w dzieciństwie dla odróżnienia od Babci ). Nie mam pojęcia z jakich regionów Polski zupa ta pochodzi i czy to przepis na post , czy ,,Bieda zupka „. Jakoś tak zakorzenił się w domu i od czasu do czasu jest używany . Zupa smaczna pod warunkiem , że dobrze się ją doprawi .
Cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto na oliwie . W garnek wrzucić pokrojony chleb, czosnek i usmażoną cebulę . Gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut . Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą , pieprzem , mielonym kminkiem . Dodać masło , śmietankę . Zagotować . Podawać kładąc na nalaną zupę pokrojony w kostkę biały ser , żółtko , posypując kminkiem i szczypiorkiem .
W wersji nie postnej można gotować zupę na bulionie wołowym , będzie smaczniejsza ( lub używając kostek bulionu wołowego).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miodunka 06.02.2015 17:40
Wygląda smacznie i pewnie tak smakuje!!
Agnik 26.01.2012 21:21
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak