Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

napoleonka z

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 5 łyżek czubatych
mąka, 2 szklanki
margaryna(250 g)
śmietana 1 szklanka
mleko 3 szklanki
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 4 łyżki czubate
cukier waniliowy 16 g
jajko 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: napoleonka z

Ciasto:
mąka - 2 szklanki
margaryna - 250 gram
śmietana - 1 szklanka

Masa:
mleko - 3 szklanki
cukier - 3/4 szklanki
jaja - 4 sztuki
cukier waniliowy - 16 gram
mąka pszenna - 4 czubate łyżki
mąka ziemniaczana - 5 czubatych łyżek

Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto, tak jak na ciasto kruche. Wkładamy do
lodówki na całą noc (ja z braku czasu włożyłam na 2 h:), następnie dzielimy na 2 części.
Rozwałkowujemy cieniutko, kładziemy na blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do
190-200 stopni na około 20-25 min.

Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami.
Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak
zmiksowana mieszankę wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy i otrzymujemy bardzo
gesty budyń, który (gorący) wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernika 30.09.2010 14:08
identyczne zdjeicie masz przy karpatce !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak