Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka pod szpinakowo-serową kołderką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 3 szt
szpinak świeży lub mrożony 400 gr
śmietana 200 gr
ser biały 150 gr
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
przyprawa Tzatzik Prymat
sól do smaku
pieprz do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 płaska łyżeczka
olej do smażenia
migdały kilka szt

Przepis i sposób przygotowania na: Udka pod szpinakowo-serową kołderką

Udka oczyścić zdjąć skórkę i obsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Posypać kucharkiem podlać wodą i dusić pod przykryciem ok 10- 15 min.
Cebulkę pokroić w kostkę i przyrumienić razem z posiekanym ząbkiem czosnku, dodać obgotowany lub rozmrożony szpinak i przysmażyć przez ok 10 min. dodać sól i pieprz do smaku.
Śmietanę zmiksować z serem z dodatkiem przyprawy tzatziki i jednego ząbka czosnku ..
Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć podduszone udka, przykryć je szpinakiem, wygładzić i oblać sosem serowym. wierzch posypać posiekanymi migdałami. i zapiec .. ok 30-40 min w temp 200 st. Podawać z frytkami i ogórkiem kiszonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krzyniu1984 30.09.2010 09:14
wygląda rewelacyjnie!
Dorota76 29.09.2010 20:31
Bardzo ciekawy ten przepis
Dorota76 29.09.2010 20:31
Bardzo ciekawy ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak