Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos chranowy z morelami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeży korzeń chranu 1 sztuka
sok z cytryny 1 łyżka
skórka startej cytryny 1/4 łyżeczka
miód 1 łyszka
oliwa 2 łyżki
suszone morele 3, 4 sztuki
wina białego wytrawnego 100 ml
posiekane migdały 1,5 łyżka
sól
jabłko winne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: sos chranowy z morelami

Chrzan obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych otworach, ułożyć na sitku i przelać wrzątkiem. Dokładnie osączyć, wymieszać z sokiem i startą skórką cytryny, miodem i oliwą oliwek. Umyte morele sparzyć wrzątkiem, pokroić w cienkie paski. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z winem, migdałami i morelami. Połączyć z chrzanem, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Przykryć szczelnie i wystawić na 3 - 4 godz. do lodówki. Co znakomicie pasuje za równo do gotowanych ryb, jak i do pieczonej cielęciny czy drobiu .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak