Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z marmoladą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
margaryna 50 dag
smalec 15 dag
cukier puder 30 dag
jaja 2 szt
skórka cytrynowa
marmolada 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z marmoladą

Masło i smalec posiekać z mąką, wymieszać z cukrem pudrem, dodać jajka, skórkę cytrynową. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie zagnieść. Ciasto ochłodzić w chłodnym miejscu. Na stolnicy pozostawić 0.25 części ciasta i rozwałkować. Rozwałkowane ciasto przenieść na blaszkę. Z pozostałego ciasta uformować cienkie wałeczki, które następnie ułożyć dookoła ciasta. Ciasto podpiec w piekarniku do lekkiego zrumienienia. Następnie na podpieczonym cieście ułożyć kratkę. Ciasto posmarować jajkiem. Piec około 20-30minut. Po wyjęciu z piekarnika pokroić ciasto na kwadraciki, wyłożyć na stolnicę, gorący posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak