Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z masą makową

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
margaryna 1/2 kostka
cukier puder 30 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
mak 30 dag
margaryna 15 dag
żółtko jajek 8 sztuk
orzechy włoskie 1/2 szklanka
rodzynki 1/2 szklanka
kakao 2 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 8 łyżek
mąka ziemniaczna 2 łyżki
mleko 1/2 l
masło 1 kostka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z masą makową

Z mąki, cukru pudru (10 dag), margaryny, żółtek, cukru waniliowego, proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę.

Mak sparzyć, zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem (20 dag), makiem. Dodać orzechy, rodzynki, kakao, sodę, ubitą piane z białek.

krem: Łączymy ze sobą wszystkie składniki kremu (żółtka x2, cukier, mąka ziemniaczana, mleko, masło) i gotujemy krem. Studzimy. Na koniec ucieramy masło i dodajemy do kremu. Przekładamy krem na upieczony placek.

Wierzch polewamy ulubioną czekoladową polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak