Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bitki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 500 g
cebula biała 1 szt
sól, pieprz do smaku
mąka
olej
Bulion grzybowy 3 szt
grzyby leśne 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: bitki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych

Grzyby oczyścić, pokroić w paseczki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Mięso pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju. Cebulę obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Wrzucić osączone grzyby, posypać przyprawą do mięsa wieprzowego i przesmażyć, aż puszczą sok. Wlać 1 litr wody i wrzucić kostki rosołowe. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Do sosu włożyć przygotowane mięso razem z tłuszczem z patelni, Można podsypać trochę mąki dla zagęszczenia. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Często mieszać, bo grzyby lubią przywierać do garnka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 31.01.2011 09:48
O takim obiedzie marzę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak