Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy smalec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

60 dag słoniny wieprzowej
20 dag swojskiej kiełbasy
2 duze cebule
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
sok z cytryny
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
sól
pieprz
jabłko 1/2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy smalec

Słoninę wieprzową pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka i smażyć na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż słonina się stopi. Skwarki mają się zarumienić. Swojską kiełbasę obrać ze skórki i razem z cebulą pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać i pokroić w małą kosteczkę lub zmiażdżyć. Do roztopionego smalcu dodać swojską kiełbasę, cebulę, czosnek i liście laurowe. Wymieszać i razem smażyć przez około 10 minut. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Dodać do smalcu, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 5 minut. Następnie przyprawić do smaku Maggi, solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak