Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet Tamagoyaki wg Buni podejscie 1 :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

6 jajek,1 łyżka wody,szczypta przyprawy piri-piri ( lub inna ostra tego typu )
sos sojowy 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet Tamagoyaki wg Buni podejscie 1 :

,,Oswajania \" kuchni japońskiej ciąg dalszy. Z oryginału to tylko pomysł smażenia identyczny .
1) - Ubić jajka z wodą , sosem sojowym , szczyptą soli i szczyptą przyprawy piri-piri ( lub innej ostrej tego typu )i zostawić na kilka minut by smaki się zmieszały.
2) - Rozgrzewamy patelnię ( kwadratową - taka specjalną do japońskich omletów ) i smarujemy olejem ( ja robię to grubym pędzelkiem ) .
3) - Nalewamy pierwszą warstwę ciasta szybko poruszając patelnią by cała powierzchnia była pokryta ciastem ( wlałam po 3/4 łyżki wazowej ciasta na 1 raz ).Gdy ciasto usmaży się podwijamy drewniana szpatułką z jednej strony i zaginając rolujemy na przeciwległy brzeg patelni.
4) - Smarujemy olejem wolną powierzchnię patelni i wlewamy drugą warstwę ciasta ( znów ok 3/4 łyżki wazowej ). Smażymy , a następnie zaczynamy rolować za pomocą drewnianej szpatułki poprzednio zwiniętą pierwszą porcję po nowej warstwie na przeciwległy brzeg patelni.
5) - Znów natłuszczamy patelnię , wlewamy ciasto i powtarzamy jak w punkcie 5
6) - następne warstwy ( aż do wyczerpania masy jajecznej ) robimy jak w punkcie 5 z tym , że dajemy już po 1/2 łyżki wazowej masy jajecznej bo usmażony omlet zajmuje juz trochę powierzchni patelni.
7) - Gdy omlet będzie już gotowy na patelnię włożyć łyżkę masła i poruszając patelnią rozprowadzamy je po powierzchni. Przesuwamy omlet łopatką i lekko zrumieniamy przewracając z boku na bok
8) - zsunąć omlet z patelni na deskę do krojenia i pociąć w plastry .
Ja zrobiłam pierwszy raz na próbę ( jak się robi ) po prostu pikantny . Posypałam pokrojonym porem , suszonymi pomidorami w oleju i skropiłam olejem od pomidorów . Teraz kiedy już wiem , że smażenie takiego omletu jest takie proste mogę eksperymentować ze smakami.
Pierwsze spostrzeżenie - w wersji tylko jajka z woda i szczyptą soli można kroić w cienkie paseczki i podawać jako makaron do zup ( jak naleśnikowy ) .
Taką kwadratową patelnię ,, upolowałam \" po prostu w sklepie za ok 30 zł - pewnie nie jest gatunkowo najlepsza ale sprawdza się - wcale nie trzeba kupować takiej za 200 zł.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justyna54 18.05.2011 20:54
wygląda extra
eli_555 21.01.2011 23:27
pychotka
jolaxa 19.01.2011 22:07
mmmmm
bietka 14.01.2011 13:40
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak