Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2 szkl maki
2 i 3/4 szkl cukru pudru
7 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl. wody
3/4 szkl soku z cytryny
3/4szkl cukru
2 budynie śmietankowe na 3/4l
1/2 MARGARYNY
1,2 litra śmietany kremówki
1 łyzka żelatyny
cukier waniliowy
herbatniki 3 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynek

Najpierw pieczemy biszkopt z 5 jajek. Następnie gotujemy budynie na wodzie i 1/2 szkl soku z cytryny; do gorącego dodajemy 1/2 margaryny i 2 żółtka ,razem dobrze miksujemy. Gorący krem wykładamy na biszkopt.Na to dajemy piankę .
Pianka: Śmietanę ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru i dodajemy rozpuszczoną żelatynę 1/2 szkl wody. Na piankę układamy herbatniki i polewamy je lukrem .
Lukier: 2 szkl cukru ucieramy z 2 łyżkami soku z cytryny i 2 łyzkami wody.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak