Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cukinia po francusku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 4 szt.
czosnek 4 ząbki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl.
koperek 1 pęczek
olej 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: cukinia po francusku

Umytą i obraną ze skórki cukinię przekroić wzdłuż, wybrać pestki i każdą połówkę podzielić na 2 lub 3 kawałki. Wrzucić do dużej ilości wrzącej wody, osolić i gotować 5 minut. Odcedzić, ochłodzić pod strumieniem zimnej wody, osączyć i ułożyć w naczyniu do zapiekanek. Czosnek drobno pokroić, wymieszać z posiekanym koperkiem, tartą bułką, solą i pieprzem. Cukinię skropić olejem i obsypać mieszanką tartej bułki z przyprawami. Wstawić do dobrze nagrzanego (200°C) piekarnika na 10-15 minut. Na wierzchu powinna się utworzyć złota skorupka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak