Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z tartych ziemniakow

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
jajko 2 szt
mleko 1 szklanka
cebula 2 sztuki
smalec 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
ziele angielskie 5 sztuk
boczek 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z tartych ziemniakow

Obrane ziemniaki zetrzeć,zlać wodę,zalać je gorącym mlekiem,dodać utopiony boczek ze skwarkami,utartą na tarce cebulę,jajka,sól,pieprz i zmielone angielskie ziele,wymieszać.Masę ziemniaczaną wyłożyć do formy wysmarowanej smalcem,wyrównać.Można na wierzchu położyć kilka plasterków bardzo cienko ukrojonego boczku.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni .Piec w zależności od grubości około 50 minut.Ciasto podawać zaraz po wyjęciu z pieca z sałatką z pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 27.11.2012 16:04
świetna ta babka
mela25 13.06.2012 08:44
pyszna babka
Monika193
Monika193 15.10.2010 08:47
bardzo lubię taką babkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak