Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z zielonym groszkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 100 (typ: arborio)

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z zielonym groszkiem

Składniki:

•100g ryżu Arborio
•3 łyżki masła
•1/4 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
•400 ml wrzącego bulionu warzywnego lub drobiowego
•1/2 filiżanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
•3 łyżki tartego parmezanu
Na patelni roztapiamy masło, smażymy cebulę i dodajemy ryż. Delikatnie solimy i mieszamy. Stopniowo dodajemy bulion, mieszając pomiędzy kolejnymi porcjami. Dolewamy kolejną porcję bulionu, jak tylko ryż zaabsorbuje poprzednią. Kontynuujemy do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn i będzie al dente. Dodajemy groszek, mieszamy. Podajemy na ciepło, posypane parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania86 08.05.2010 22:45
smaczne
leszek1974 06.05.2010 22:35
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak