Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa sałata do obiadu

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

4 kg ogórków ,½ kg kolorowej papryki (np. czerwonej i żółtej) , ½ kg cebuli
pęczek natki pietruszki ,kilka ząbków czosnku ,pieprz
sól 2 łyżki
cukier 1/2 szkl.
olej 1 szkl.
ocet 10 % 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa sałata do obiadu

Ogórki obrać ze skórki, umyć i pokroić w plasterki. Kolorową paprykę i cebulę oczyścić, a następnie pokroić w kostkę. Wszystko razem przełożyć do miski, posolić, wymieszać i zostawić na około 3 godziny. Powstałą wodę odlać i dodać cukier, olej, ocet i wymieszać. Koperek i natkę pietruszki drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć. Do sałatki dodać jeszcze koperek, natkę pietruszki, czosnek i pieprz.
Sałatkę dokładnie wymieszać i z zalewą przełożyć do czystych i suchych słoików. Dno dużego garnka wyłożyć papierem, włożyć słoiki i zalać zimną wodą do ¾ wysokości słoików. Powoli podgrzewać, aż pojawią się bąbelki powietrza, a zakrętki słoików będą ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak