\"Flaczki\" z boczniaków -niskokaloryczne !

\"Flaczki\" z boczniaków -niskokaloryczne !

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczniaki

    0,5 kg
  • marchewka średnia

    2 szt
  • pietruszka średnia

    1 szt
  • seler mały

    0,5 szt
  • masło

    4 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • śmietana 12%

    0,5 szklanki
  • listek laurowy mały

    2 szt
  • ziele angielski

    4,5 szt
  • sól, pieprz

    do smaku
  • majeranek

    1 łyżka
  • gałka muszkatołowa

    0,5 łyżeczki
  • imbir

    do smaku
  • biała część niedużego pora

    1 szt
  • bulion

    1 litr
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa drobno pokroić. Boczniaki oczyścić papierowym ręcznikiem, posiekać w paseczki. Roztopić 2 łyżki masła i dusić na nim warzywa z grzybami 5 minut , mieszać. Przełożyć do garnka, zalać bulionem,wsypać przyprawy. Gotować 0, 5 godz.
Z mąki i kolejnych dwóch łyżek masła zrobić rumianą zasmażkę. Gorącą rozprowadzić zimną wodą /użyć do mieszania trzepaczki rózgowej/ i wlać do zupy. Zagotować, dodać śmietanę /najpierw zahartować ją odrobiną gorącej zupy w kubku/. Ewentualnie dodac soli i pieprzu, kto lubi - przyprawy do zup.
Podawać z bagietką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jolajka

07.06.2012 13:45
Wspaniały smak!

Edyta31

12.09.2011 23:13
ciekawe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat