Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami i pieczarkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

•1 kurczak 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami i pieczarkami

Z kurczaka usuwamy kości, tak aby zostało nam same mięso. Odcinamy udka i skrzydełka, zostawiamy skórę. Rozbijamy mięso delikatnie na płat.

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodajemy umyte i pokrojone w grubą kostkę lub talarki pieczarki. Smażymy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Do pieczarek i cebulki dodajemy pokrojone pomidory suszone i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne.

Wykładamy farsz na mięso kurczaka i zwijamy je w roladę. Kształt utrzymujemy specjalnymi klamrami lub (jeśli takich nie mamy) grubą nicią do pieczeni. Owijamy nią mięso w poprzek, a następnie wzdłuż, kolejno zahaczając o każde poprzeczne zawiązanie. Kurczaka obsypujemy przyprawą do kurczaka i skrapiamy olejem. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około godziny w temp. 180 st. lub dłużej (po nakłuciu widelec powinien swobodnie wchodzić w mięso). Roladę możemy też upiec w rękawie do pieczenia.

Gotową potrawę podajemy na ciepło, np. z pieczonymi ziemniakami lub ryżem, albo na zimno, na kanapki lub do sałatek, z rożnymi sosami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 26.10.2011 19:29
może być
sylwiachmiel 09.05.2010 09:17
MNIAM,MNIAM CHYBA SAMA WYPROGUJE
basia27 08.05.2010 23:13
rewelacja
ania86 08.05.2010 22:41
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak