Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki makowo-jabłkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 600 g
cukier 150 g
masa makowa z bakaliami 1 puszka
mleko 6 łyżek
olej roślinny 8 łyżeka
cukier wanilinowy 1 op
sól 1 szczypta
mąka 400 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 160 g
przyprawa do zarlotki 1 łyżka
biały ser 200 śmietankowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki makowo-jabłkowe

Jabłka kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na niewielkie kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z łyzka cukru i przyprawą do szarlotki. Wrzucamy pokrojone jabłka i gotujemy 2-3 minuty. Jabłka nie powinny się rozpaść. Wyciągamy je łyżką cedzakową i pozostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy ciasto z sera, mąki, proszku, mleka, oleju, cukru, cukru waniliowego i soli. Możemy użyć miksera lub zagnieść ciasto ręką.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 40x50cm. Smarujemy je masą makową i posypujemy jabłkami, a następnie rolujemy. Z rolady odcinamy plastry o grubości około 2 cm i układamy na papierze do pieczenia.

Pieczemy 15-20 minut w temp. 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 05.06.2012 18:40
super przepis !
Grażyna13 19.09.2011 13:07
Super !
Patrycja33 04.08.2011 16:26
bardzo ciekawe nigdy takich nie jadłam
Jolanta40 16.07.2011 08:47
pyszności
agnieszka189 05.04.2011 13:47
świetne
Aleksandra45 24.11.2010 09:38
pięknie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak