Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta włoska zapiekana pod beszamelem i serem Chedar :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1/2 kapusty włoskiej,2 łyżki masła,2 łyżki mąki,½ szklanki słodkiej śmietanki
½ szklanki mleka,szczypta soli,szczypta utartej gałki muszkatołowej,25 dag utartego sera Chedar

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta włoska zapiekana pod beszamelem i serem Chedar :

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści . Przekroić na cztery części tak by kawałek głąba powstrzymywał liście przed rozpadaniem . Zalać osoloną wodą i gotować ok. 20 minut.
Delikatnie odcedzić . Z masła , mąki , śmietanki i mleka zrobić sos beszamelowy . Doprawić go gałką muszkatołową i szczyptą soli . W naczynie do zapiekania wlać 1/3 sosu . Ułożyć na nim kapustę . Polać równomiernie pozostałym sosem i posypać seem . Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać aż ser się rozpuści i lekko zbrązowieje .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 23.10.2011 18:32
smaczne wykorzystanie kapusty :)
Agnik 18.04.2011 20:25
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak